Siirry sisältöön

Petokset verkon kauppapaikoilla poliisin näkökulmasta

Erilaiset verkossa tapahtuvat huijaukset ja petokset ovat tutkinnallisesti hyvin haastava rikoslaji poliisille. Tutkinta edellyttää usein niin tietoteknistä osaamista kuin kokemusta rikoksen tunnusmerkistön toteennäyttämisestä. Suuri ongelma verkossa tapahtuviin petoksiin liittyen on usein henkilöllisyyden peittäminen ja pyrkimys anonymiteettiin. Jos tekijän henkilöllisyys on tiedossa, todennäköisyys rikoksen selvittämiselle on huomattavasti parempi.

Poliisin mukaan vahva tunnistautuminen ei välttämättä estä kokonaan petosrikosten toteutumista, mutta vähentää niiden määrää merkittävästi sekä helpottaa niiden tutkintaa.

Poliisin suorittama tutkinta pohjautuu vahvasti asianomistajilta saatuihin tietoihin. Näiden tietojen laajuus ja luotettavuus voi vaihdella merkittävästi. Mitä kattavammat tiedot asianomistaja voi poliisille tutkinnan avuksi toimittaa, sitä todennäköisemmin rikos selviää.

Verkossa tapahtuvilla petosrikoksilla rahoitetaan usein myös muuta rikollista toimintaa. Onkin tärkeää, että rikoksen uhrit tekevät mahdollisimman matalalla kynnyksellä rikosilmoituksen, jotta tilannekuva ongelman laajuudesta pysyy oikeana. Rikollisen toiminnan ennaltaehkäisy on yhtälailla tärkeää. Sealdeal haluaa olla osa tätä ratkaisua tarjoten käytetyn tavaran kauppaan rikollisille mahdollisimman vähän houkuttelevan alustan. Vahvan tunnistautumisen ja vakioidun tavan sopia kaupoista avulla estämme yhdessä käyttäjiemme kanssa suuren osan petoksista ja autamme selvittämään loppuja.Kirjoituksen ja pohdintojen pohjana toimii haastattelu Poliisihallituksen Tuomas Pöyhösen kanssa.