Siirry sisältöön

Miten välttää huijatuksi tuleminen netin kauppapaikoilla?

Hyvät uutiset ensin. Käytetyn tavaran kauppa netissä kasvaa huimaa vauhtia. Tavaran kierrättäminen käyttäjältä toiselle edistää kiertotalouden toteutumista ja on harppaus kohti kestävämpää kuluttamista. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli. Vertaiskaupassa huijaaminen on liian helppoa. Pienen pienikin osa epärehellisiä myyjiä tai ostajia voi pilata kaupankäynnin mielekkyyden meiltä muilta ja pahimmillaan säikäyttää jotkut meistä luopumaan kokonaan ajatuksesta käydä vertaiskauppaa.

Lisäturvaa etäkauppaan

Poliisin neuvo välttää huijatuksi tuleminen on suoraviivainen. Rahan ja tavaran tulisi vaihtaa omistajaa vain kasvokkain. Tämä rajoittaa valtavasti kaupankäynnin mahdollisuuksia. Joskus todellinen löytö sijaitsee toisella puolella Suomea eikä tavara itsessään ole kuitenkaan matkan arvoinen. Etäkaupassa myyjän luotettavuuden voi yrittää varmistaa perinteisillä keinoilla, hälytyskellojen pitäisi ainakin vähän kilkattaa seuraavissa tilanteissa:

  • Myyjä käyttää prepaid-liittymää
  • Hinta tuntuu satumaisen alhaiselta
  • Myyjällä ei ole aikaisemmin tehtyjä kauppoja tai niistä saatuja arvioita
  • Kaupoilla on kiire
  • Myyjä ei toimi omalla nimellään

Joskus voi kuitenkin olla niin, että näiden merkkien säikähtäminen saa ostajan peruuttamaan kaupoista aivan turhaan. Salaisen puhelinnumeron käyttäminen voi olla usein perusteltua esimerkiksi ammatillisista syistä, vaikkapa poliiseilla. Kaikki eivät osaa hinnoitella tavaroitaan oikein tai eivät näe tavarassa samaa arvoa kanssasi. Jokainen meistä on tehnyt joskus sen ensimmäisen kauppansa eikä arvioita ole ehtinyt kertymään ja toisinaan ylimääräisestä tavarasta vain halutaan mahdollisimman helposti ja nopeasti eroon.

Mitä on vertaiskaupan vahvistaminen?

Vertaiskaupan vahvistaja varmistaa kauppakumppanin luotettavuuden. Kauppa sovitaan vahvasti tunnistautuneiden osapuolien kesken ja kaupasta sovitut asiat tallentuvat kummallekin kaupan osapuolelle. Kun siis seuraavan kerran epäröit etäkauppojen tekemistä, ehdota myyjälle tai ostajalle kaupan vahvistamista Sealdealissa. Katso miten Sealdeal toimii.

Aloita palvelun käyttö nyt

Sealdeal on palvelu, jossa vahvasti tunnistautuneet käyttäjät sopivat kaupoista. Tunnistautuminen tehdään vain palveluun rekisteröitymisen yhteydessä suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Luo ilmainen Sealdeal-tunnus